"En hij, antwoordde, zeide: 'U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel, met heel uw kracht en met heel uw verstand' en uw naaste als uzelf." (Luk. 10: 27)

 


Rondom het woord

Naastenliefde is: geen geld geven aan iemand met schulden
Stel dat u van een gezin in uw omgeving vermoedt dat er financiële problemen zijn. Het zijn aardige mensen en u wilt ze graag helpen. Wat doet u? Mensen met schulden hebben een ander nodig om vervolgens samen hun schuldenprobleem effectief aan te pakken. Iemand die een luisterend oor biedt en zonder verwijten praktisch helpt.
Door stress de grip kwijt Geldzorgen veroorzaken zoveel stress dat veel mensen niet meer helder kunnen denken. Ze verliezen het overzicht over hun geldzaken. Zelfs iets eenvoudigs als het openmaken van de post kan emotioneel te belastend worden. En zo raken ze steeds verder in de problemen. Geld geven of en opgeheven vingertje heeft weinig zin. Effectiever is begeleiding door een deskundige vrijwilliger. 
Een maatje helpt Een maatje helpt om alle inkomsten, uitgaven en onbetaalde rekeningen op een rij te zetten. Wie weer overzicht heeft en een plan om de schulden af te betalen, heeft veel minder stress. Dan komt er ruimte om te leren hoe je dat overzicht houdt en nieuwe schulden voorkomen. Mensen die niet sparen, impulsief met geld omgaan en hun administratie niet goed bijhouden lopen namelijk veel meer kans op betalingsproblemen. 
Uit de schulden Voor de mensen die bij SchuldHulpMaatje hebben aangeklopt, is de hulp van de maatjes niet in geld uit te drukken. ‘Ik huilde van geluk toen ik John als maatje kreeg. Het is fantastisch dat hij me wil helpen bij mijn administratie. Hij is mijn steun en toeverlaat. Echt een kanjer,’ zegt K., die nog geen schulden had, maar niet wist hoe hij dat zo moest houden.1
Schulhulpmaatje wil mensen weer op weg helpen om uit de schulden te komen en deze te voorkomen. Via gekwalificeerde en gecertificeerde mensen wordt in het gebied van West Betuwe  door 30 Schulphulpmaatjes hulp aangeboden. SchuldHulpMaatje voor gratis hulp van een deskundige en betrouwbare vrijwilliger
Aanmelden kan via  https://www.shmwestbetuwe.nl/contact/  of door te bellen naar 06 - 10 67 23 15
Na aanmelding zal de coördinator op korte termijn een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek waarin hij en een maatje zullen uitleggen wat SchuldHulpMaatje West Betuwe voor een organisatie is en wat onze werkwijze is. Tijdens dit gesprek zal gevraagd worden om jouw situatie uit te leggen. Aan het eind van dit gesprek worden er afspraken gemaakt over de ondersteuning en begeleiding door een Maatje. 

Voor vragen kunnen jullie ook terecht bij de diaconie van onze kerk.
mail: diaconie@nhkherwijnen.nl  of een van de diakenen.-----

Ga naar de volgende kerkbladpagina: Van de redactie